Autor Subiect: Banii din amenzile auto se duc la firmele private  (Citit de 12745 ori)

alios

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 7
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Banii din amenzile auto se duc la firmele private
« : Martie 26, 2009, 11:54:10 am »
Un articol din hotnews zice cam asa...

Doua societati comerciale din Cluj controleaza reteaua de radare fixe cu camere de luat vederi din 27 de judete ale Romaniei, impartind incasarile din amenzi cu primariile. Acestea obtin intre 40 si 65% din castiguri, insa, de cele mai multe ori, firmele care monteaza si intretin radarele obtin partea leului.

Prina dintre firme, Codec Spat SRL, a intrat pe piata amplasarii si gestionarii camerelor de luat vederi in 2007. De atunci, in unele localitati au fost instalate chiar si cinci radare pe o distanta de cativa kilometri, potrivit datelor relatate in mai multe articole de Romania Libera. In conditiile in care limita de viteza coboara in anumite zone chiar si la 30 km/ora, iar amenzile se ridica la sute de lei, afacerea este deosebit de profitabila.

Benefic SA este cea de-a doua firma intrata pe piata, concurentul Codec Spat SRL. Codec are camere video in judetele Valcea, Vrancea, Salaj, Satu Mare, Mehedinti, Maramures, Bacau, Bihor sau Cluj, iar Benefic a instalat radare in Arad si Sibiu.

Legislatia, in slujba bunului mers al afacerii

Potrivit reglementarilor fiscale in vigoare, toate amenzile de circulatie incasate pe raza unei localitati sunt virate in conturile bancare ale primariei respective. Mai exact, politistii examineaza inregistrarile si trimit notificari pe adresa proprietarului masinii pentru a obtine informatii in legatura cu autorul contraventiei. Dupa ce primesc numele si datele contravenientului, politistii ii trimit amenda si numarul contului de la Trezorerie in care trebuie sa plateasca amenda. Potrivit protocolului semnat, sunt transmise datele amenzilor emise si stadiul lor catre firma privata, care primeste apoi in cont cota parte care ii revine.

Comisarul-sef Carol Varna, de la Inspectoratul General al Politiei Rutiere, recunoaste ca exista un vid legislativ in jurul sistemelor de supraveghere a traficului: "Legalitatea lor in Romania nu este prevazuta in mod expres in vreo lege care sa reglementeze strict sau direct utilizarea sau implementarea lor", a declarat Varna miercuri, la Realitatea TV.

Instalate in 2007, echipamentele expira in 2011

Conform unor documente metrologice, echipamentele pot functiona doar pana în 2011. Autoritatile locale se vor putea bucura de camerele expirate dupa finalizarea contractului, cand acestea vor intra in proprietatea lor, scrie si Foaia Transilvana.

Contracte ilegale, imposibil de desfiintat

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice a declansat controale in tara pentru a verifica legalitatea asocierilor dintre primarii si firmele furnizoare de radare. "Inspectorii de la Achizitii Publice au facut un singur control pana acum, la Cluj, dar n-au putut desfiinta contractul, desi s-a demonstrat ca a fost incheiat cu incalcarea legii. Urmatorul control va fi la Suceava", au informat surse guvernamentale.

Cine sunt actionarii celor doua firme

Actionarii firmei Codec Spat sunt Baldi Nicolae Dan Pop (45%) - fost actionar la Astral Telecom, actualul UPC, Eugeniu Alexandru Meciu (50%) - printre altele actionar la IMOFINANCE si director la Banca Transilvania - si Petruta Mariana (5%), care este si director al societatii.

Benefic SA ii are ca actionari pe Lucian Lorin Sintamarian (35%), Gheorghe Dorel Coldea (15%), Ioan Radu Badiu (35%) si Horia Florin Geomolean (15%).



Eu am primit acasa o amenda, tot de la un radar din bacau (nicolae balcescu)
si cum masina mea e adusa din germania si inmatriculata ca si rent-a-car (desi numai eu o folosesc)
nu au avut ce sa-mi faca, asa ca m-au prins cand eram cu remorca, aceasta fiind inmatriculata pe numele meu

si uite asa scria ca remorca cu numarul... are 87 km/h

evident ca nu le-am trimis datele, si a trecut deja anul, si nu-mi fac griji

NU DATI DATELE, IAR DACA CHIAR PRIMITI ACASA AVERTISMENT, CONTESTATI AMENDA

Vlad

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1356
  • Karma: +213/-2
    • Yahoo Instant Messenger - pdi_romania
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Re:Banii din amenzile auto se duc la firmele private
« Răspuns #1 : Martie 26, 2009, 12:02:20 pm »
Modul in care sunt impartiti bani este cunoscut de ceva timp.
Articolul a aparut ca urmare a emisiunii de pe realitatea tv de aseara.

Emisiunea o puteti gasi aici : http://www.realitatea.net/emisiuni.html

Au fost o gramada de erori, omisiuni si dezinformari aseara. Urmariti emisiunea si o sa va dati seama singuri.
Harta radare fixe aici
Lista radare fixe aici

Doru APOSTOLESCU

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 114
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Re:Banii din amenzile auto se duc la firmele private
« Răspuns #2 : Martie 26, 2009, 02:01:46 pm »
La adresa:
http://www.realitatea.net/emisiuni.html
emisiunea va sta până pe 30-03-2009, când va fi înlocuită de următoarea.

Pentru a o vedea şi pe viitor, emisiunea respectivă din 25-03-2009 este arhivată la această adresă:

http://www.realitatea.net/emisiuni/realitatea-te-priveste_24876_70667.html
Administrator site SpeedCams România (http://speedcams.tehnoplus.net)

alcatraz

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 7
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Re:Banii din amenzile auto se duc la firmele private
« Răspuns #3 : Martie 27, 2009, 06:39:16 pm »
referitor la dezinformari, una dintre ele este ca radarul fix te ia si din fata si din spate. nu am fost foarte atent la emisiune, dar  hai sa vedem care sunt si celalalte!!!

Doru APOSTOLESCU

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 114
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Re:Banii din amenzile auto se duc la firmele private
« Răspuns #4 : Martie 27, 2009, 08:03:13 pm »
Din păcate, camera de la Cotorca funcţionează pentru ambele sensuri. E singura cunoscută până acum.
Restul sunt unidirecţionale deocamdată.
Administrator site SpeedCams România (http://speedcams.tehnoplus.net)

Dan Alex

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 48
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Re:Banii din amenzile auto se duc la firmele private
« Răspuns #5 : Martie 27, 2009, 10:11:09 pm »
Mii de amenzi pentru viteză, puse sub semnul întrebării


* potrivit unor jurişti, funcţionarea sistemului de monitorizare de pe DE 584, în forma actuală de colaborare între Primăria Însurăţei şi firma clujeană care a realizat sistemul, este ilegală * primarul Însurăţeiului nu crede că e vorba despre vreo neregulă, dar, ca să fie mai sigur, nu va da deocamdată firmei amintite, drept cotă-parte, niciun leu din contravaloarea amenzilor deja încasate * primarul municipiului, care avea şi el în vedere un astfel de parteneriat public-privat, spune că va găsi o altă formulă de lucru

Mii de amenzi date de Poliţia Rutieră brăileană în ultimele două luni ar putea fi ilegale, pe motivul că sistemul de monitorizare de pe DE 584, montat între localităţile Bărăganu şi Viziru, care i-a detectat pe şoferi circulând cu viteză prea mare în trafic funcţionează ilegal. Descoperirea a fost făcută recent, după ce mai mulţi jurişti din ţară au atras atenţia că realizarea acestui tip de sistem de monitorizare în regim de colaborare între primării şi diverse firme care au instalat camerele video este ilegală, iar primarii care împart banii obţinuţi din amenzi cu societăţile amintite sunt pasibili de închisoare. Mai norocos decât confratele său de la Însurăţei, implicat deja într-o situaţie de acest gen, primarul Brăilei, Aurel Simionescu, a aflat întâmplător că una dintre variantele luate în calcul pentru acest gen de proiect este ilegală, exact în perioada în care plănuia să dea drumul la licitaţia pentru instalarea sistemului de monitorizare video a circulaţiei pe câteva drumuri aglomerate din municipiu. Mai exact, Simionescu a aflat în urma unei emisiuni televizate pe tema monitorizării video făcute în parteneriat public-privat, în colaborare cu diverse firme, că, potrivit art. 14 din Legea Finanţelor Publice, "este interzisă efectuarea de plăţi direct din veniturile încasate, cu excepţia cazurilor în care legea prevede altfel". Cu alte cuvinte, primarul care împarte veniturile încasate din amenzi, pe stilul "una mie, una ţie" cu firma care operează sistemul de monitorizare a circulaţiei rutiere face o ilegalitate şi poate fi cercetat penal. În plus, potrivit juriştilor, amenzile date în urma unei monitorizări ilegale sunt şi ele ilegale, iar cei care sunt sancţionaţi în acest fel le pot contesta cu succes garantat, în instanţă.

În ceea ce-l priveşte, primarul Însurăţeiului, Ionel Gheorghe, a oftat din greu ieri, când l-am contactat telefonic. El a declarat că ştie despre controversa cu privire la legalitatea acestor parteneriate, însă, în opinia sa, nu a făcut nimic ilegal. Ionel Gheorghe a admis că are un contract cu firma clujeană care a montat camerele video, în baza căruia fiecare din părţi ia câte o cotă din amenzi, însă nu a dorit să precizeze valoarea acestor cote, pe motiv că este vorba despre un contract confidenţial: "Avem un parteneriat cu firma respectivă, care prevede să luăm o cotă-parte din sumele încasate. Eu cred că nu este nimic ilegal, dar urmează să mă lămuresc în această privinţă. Oricum, noi nu am făcut încă nicio plată către firma în cauză, pentru că suntem abia în prima lună de colaborare. Ca să fiu mai sigur, nu le voi da niciun ban până nu obţin informaţii clare de la specialişti, cu privire la legalitatea acestui tip de parteneriat".

Contactat telefonic, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, ne-a precizat că, din punctul său de vedere, sistemul este cât se poate de legal. "Cum să fie ilegale când fac numai bine traficului? De când au fost puse în funcţiune, în acea zonă nu s-au înregistrat evenimente. Ideal ar fi ca toţi banii din amenzi să ajungă la bugetul local, dar asta este o altă problemă".

< sursa >
iGo v.8.3.1 + Cobra 9440

gigelsat

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 12
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Amenzi ilegale cu radare private!
« Răspuns #6 : Aprilie 02, 2009, 08:11:04 pm »
Potrivit art. 254 alin. (2), teza ultima, din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, aprobat prin HG. 85/2002, "Constatarea contraventiei se poate face si fara oprirea contraveninentului, precum si in lipsa acestuia, daca savarsirea contraventiei este probata cu un mijloc tehnic certificat, potrivit legii, din dotarea politiei". Deci, conditia esentiala pe care trebuie sa o indeplineasca proba in baza careia se aplica o amenda pentru viteza, este ca mijlocul tehnic utilizat - cinemometrul, cu denumirea populara de "radar", sa fie "din dotarea politiei".

Pe cale de consecinta, daca radarul nu este din dotarea politiei, inregistrarile facute cu aparatele private sunt ilegale si nu pot constitui o proba in dovedirea savarsirii contraventiei. Este o aplicare a principiului potrivit caruia (in penal) inregistrarile fara autorizatie sau obtinute cu incalcarea legii nu pot constitui probe. Potrivit deciziilor Curtii Europene a Drepturilor Omului, acuzatiile in materie contraventionala (deci si cele facute in temeiul inregistrarilor cu radare private) sunt acuzatii de natura penala, iar probatiunea faptelor se face strict in conditiile pevazute de lege.

Pe de alta parte, nu stiu ce obiect de activitate au SRL-urile cu radare private, dar este cert ca, potrivit CAEN Revizuit 2 (Codul Activitatilor din Economia Nationala), supravegherea traficului rutier (prin radare fixe private) tine de domeniul sigurantei si ordinii publice si ca atare un SRL nu poate avea ca obiect de activitate supravegherea circultiei pe drumurile publice. Deci, aceste SRL desfasoara o activitate contrara legii.

sursa: http://stiri.botosani.ro

Vlad

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1356
  • Karma: +213/-2
    • Yahoo Instant Messenger - pdi_romania
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Re:Amenzi ilegale cu radare private!
« Răspuns #7 : Aprilie 13, 2009, 04:19:52 pm »
Firma CODEC loveste din nou. 80% este partea lor din amenzi.

La Chilieni (Covasna) se instaleaza un radar fix pentru care a fost facut un contract intre Primaria Sf. Gheorghe si firma CODEC SPAT SRL.

Citat
PRIMARIA va organiza activitatea si va întocmi evidentele necesare functionarii asocierii. ASOCIATUL are dreptul sa solicite informari, documente, etc. Efctuate în realizarea asocierii ori de câte ori considera necesar.

4.2. Participarea asociatiilor la beneficii si pierderi se va face dupa cum urmeaza:
ASOCIATUL - 80% si PRIMARIA - 20%.

4.3. Veniturile asocierii constau în încasarea contravalorii documentelor legale (proceselor verbale) de constatare a contraventiei si aplicare a sanctiunii. În aceste documente va aparea indicat contul din Trezorerie în care se vor plati amenzile. Acest cont va fi deschis de PRIMARIE special pentru aceasta asociere numit în continuare CONT COLECTOR.


Sursa: http://www.sepsiszentgyorgyinfo.ro/edit_file/uploads/files/hcl%20nr.%20129%20Asociere%20Codec.pdf
Harta radare fixe aici
Lista radare fixe aici

alios

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 7
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Re:Banii din amenzile auto se duc la firmele private
« Răspuns #8 : Aprilie 13, 2009, 04:29:01 pm »
eu tocmai am primit a doua scrisoare, 78km/h in Nicolae Balcescu din judetul Bacau (iar eram cu platforma... masina e trecuta ca si "rent-a-car" pe firma lu taicamiu, desi numai eu o folosesc :) )

nici la asta nu le voi raspunde.

ce poate sa faca, eventual sa mi se ieie permisul, si atunci evident ii voi da in judecata, pentru ca spune clar "DIN DOTAREA POLITIEI" iar aceste radare fixe, NU SUNT in dotarea politie, ci apartin unui SRL.

eventual ce m-ar opri sa-mi fac un SRL, si sa incep sa pun radare fixe.

eu nu am gasit nicaieri legislatie care sa explice clar.... se face licitatie, se incheie contracte cu politia si primariile.

e ca si cum as sta la marginea drumului cu un radar in mana, si v-as opri pe toti care aveti viteza, si v-as cere bani

gigelsat

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 12
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Re:Banii din amenzile auto se duc la firmele private
« Răspuns #9 : Mai 01, 2009, 03:07:39 am »
Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) va cere in justitie anularea unor contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu respecta legislatia de atribuire a contractelor de achizitie publica.

ANRMAP efectueaza, in urma unor sesizari venite din partea Inspectoruatului General al Politiei Romane (IGPR), controale in toata tara privind amplasarea radarelor fixe si respectarea contractelor de achizitie publica, se arata intr-un comunicat al institutiei.

In urma controlelor efectuate saptamana trecuta in judetele Cluj, Mures si Brasov, echipele de control au aplicat amenzi totale de 140.000 de lei pentru doua primarii care nu au respectat procedurile privind contractele de achizitie publica, consiliile locale urmand a revoca hotararile de incheiere a contractelor.

"ANRMAP va solicita instantelor de judecata anularea acelor contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu respecta procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica prevazute de OUG 34/2006", a declarat presedintele ANRMAP, Cristina Traila.


sursa

CLAUDIU

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 2
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Re:Banii din amenzile auto se duc la firmele private
« Răspuns #10 : Mai 01, 2009, 08:42:21 pm »
I-A DAT CINEVA IN JUDECATA? A CASTIGAT CINEVA PROCESUL?AM LUAT SI EU AMENDA CU MASINA FIRMEI,CEI DE LA FIRMA LE-AU DAT DATELE MELE IAR ACUM ASTEPT SA-MI VINA ACASA SI MA GANDESC SA-I DAU IN JUDECATA.....ASTEPT RASPUNSURILE SI PARERILE VOASTRE.



MULTUMESCB)

gigelsat

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 12
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Re:Banii din amenzile auto se duc la firmele private
« Răspuns #11 : Mai 01, 2009, 10:13:31 pm »
TDK a scris:
Citat
I-A DAT CINEVA IN JUDECATA? A CASTIGAT CINEVA PROCESUL?AM LUAT SI EU AMENDA CU MASINA FIRMEI,CEI DE LA FIRMA LE-AU DAT DATELE MELE IAR ACUM ASTEPT SA-MI VINA ACASA SI MA GANDESC SA-I DAU IN JUDECATA.....ASTEPT RASPUNSURILE SI PARERILE VOASTRE.



MULTUMESCB)


Eu am reusit sa obtin anularea unui asemnea  proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiei in instanta, fara a ma prezenta nicodata la vreun termen, am cerut judecarea in lipsa. Inca nu am primit hotararea instantei, insa pe site la judecatorie apare limpede ca a fost anulat procesul verbal.

CLAUDIU

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 2
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Re:Banii din amenzile auto se duc la firmele private
« Răspuns #12 : Mai 02, 2009, 09:26:03 pm »
MULTUMESC MULT

Aurelian

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 35
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Re:Banii din amenzile auto se duc la firmele private
« Răspuns #13 : Mai 03, 2009, 06:33:16 am »
gigelsat a scris:
Citat

Eu am reusit sa obtin anularea unui asemnea  proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiei in instanta, fara a ma prezenta nicodata la vreun termen, am cerut judecarea in lipsa. Inca nu am primit hotararea instantei, insa pe site la judecatorie apare limpede ca a fost anulat procesul verbal.


Cu ce viteza v-au inregistrat? Care au fost motivele cererii de anulare a PV?

gigelsat

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 12
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Re:Banii din amenzile auto se duc la firmele private
« Răspuns #14 : Mai 03, 2009, 11:34:53 pm »
- viteza: aproape 80 km/h
- motivele nu le pot face publice pana hotararea nu ramane definitiva si irevoabila, deocamdata Politia are drept de recurs si sunt convins ca o va face, altfel juristii lor risca sa le fie imputata amenda.

 

(c) 2006-2011 pdiromania.ro - radare fixe, camere de supraveghere, radare mobile, detectoare radar, staţii radio CB
Lista radarelor fixe din România - Harta radarelor fixe din România - Tipurile radarelor fixe din România