Autor Subiect: Care e problema?  (Citit de 4995 ori)

Doru APOSTOLESCU

  • Moderator
  • Full Member
  • *****
  • Mesaje postate: 114
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Care e problema?
« : Februarie 24, 2009, 05:10:14 pm »
După cum poate deja ştiţi, informaţiile despre camere şi fişierele cu camere pentru GPS-uri sunt disponibile tuturor în mod GRATUIT pe site-urile PDI România şi Speedcams România.

Cu toate astea, o seamă de persoane/firme şi-au creat diverse site-uri şi blog-uri pe care au postat informaţii şi fişiere cu camere pe care le-au copiat de la noi, fără să spună de unde le-au luat şi în unele cazuri au modificat informaţiile astfel încât să pară că ei sunt autorii acelor date...

Şi? Care e problema?

Problema este că anumite persoane nu sunt în stare să dea credit pentru munca altuia şi simt nevoia să ascundă faptul că nu ei au produs/colectat/agregat/procesat respectivele informaţii. Şi ca atare fură!

OK, poate că fură, dar nu adaugă şi ei ceva bun/nou la acele informaţii?

E posibil să adauge, dar problema esenţială rămâne, informaţiile de bază sunt furate şi ei nu vor să recunoască.


De ce nu colaboraţi cu ei?

Dacă sunt dispuşi la transparenţă, corectitudine şi intrare în legalitate putem să le acordăm sprijinul necesar.


Da' ce? Altcineva nu-şi poate face un site similar cu al vostru?

Fireşte că poate, nu avem absolut nimic impotriva unui site concurent (concurenţa nu ne sperie, e chiar bună), numai să nu ne fure pe faţă şi când este întrebat să mintă că are camerele "din altă parte" sau mai ştiu eu de unde... Oricine poate prelua aceste informaţii şi fişiere, singurele condiţii care trebuiesc îndeplinite sunt:
   - să ceară acordul nostru
   - să precizeze sursa informaţiilor
   - să nu le modifice şi să pretindă că el le-a făcut
   - să nu ceară bani pentru aceste informaţii sau pe actualizări


Dar informaţiile despre camere nu sunt ale voastre!

Informaţiile sunt publice, dar munca de culegere, procesare, agregare, actualizare este a noastră. Noi depindem în mare măsură de utilizatorii noştrii, adică de voi. Iar ceea ce rezultă este în sensul legii dreptului de autor (Legea 8 din 1996) o "operă" care are un autor (sau mai mulţi). Deci produsul "final", adică fişierele cu camere şi informaţiile despre ele au un proprietar (sau mai mulţi) bine definit, care este protejat de lege împotriva copierii fără acordul lui.
Conform cu articolul 8, punctul b din legea drepturilor de autor:

Citat
Art. 8.
Fara a prejudicia drepturile autorilor operei originale, constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, si anume:
a) traducerile, adaptarile, adnotarile, lucrarile documentare, aranjamentele muzicale si orice alte transformari ale unei opere literare, artistice sau stiintifice care reprezinta o munca intelectuala de creatie;
b) culegerile de opere literare, artistice sau stiintifice, cum ar fi: enciclopediile si antologiile, colectiile sau compilatiile de materiale sau date, protejate ori nu, inclusiv bazele de date, care, prin alegerea sau dispunerea materialului, constituie creatii intelectuale.


Conţinutul site-urilor PDI România şi Speedcams România este asimilat categoriilor de tip "colectii sau compilatii de materiale sau date, inclusiv baze de date".

Iar articolul 1 din aceiaşi lege confirmă:

Citat
Art. 1.
(1) Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, precum si asupra oricaror asemenea opere de creatie intelectuala, este recunoscut si garantat in conditiile prezentei legi. Acest drept este legat de persoana autorului si comporta atribute de ordin moral si patrimonial.
(2) Opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata, independent de aducerea la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei, chiar neterminata .De ce mi-ar păsa mie, ca utilizator?

Ar trebui, pentru că nu este în intersul dvs. să utilizaţi informaţii de mâna a 2-a sau a 3-a, informaţii care poate că sunt, poate că nu sunt actualizate. Nu uitaţi, aceste informaţii sunt cele de care depindeţi să nu luaţi o amendă sau să vi se suspende permisul de conducere!


Şi ce ar trebui să facem noi?

În primul rând să luaţi act că există şi asemenea site-uri, care promovează furtul şi profitul uşor. În al 2-lea rând ar fi recomandat să nu le folosiţi ca pe nişte referinţe, pentru că nu sunt. Ele sunt doar ce sunt: copii ilegale, nici măcar nu sunt copii actualizate. În al 3-lea rând, ar fi bine să ne raportaţi astfel de cazuri de persoane/site-uri care copiază fără neruşinare munca noastră.
Administrator site SpeedCams România (http://speedcams.tehnoplus.net)

 

(c) 2006-2011 pdiromania.ro - radare fixe, camere de supraveghere, radare mobile, detectoare radar, staţii radio CB
Lista radarelor fixe din România - Harta radarelor fixe din România - Tipurile radarelor fixe din România